Melosul Manuscriselor Bizanțului frumuseţea ascunsă a muzicii bizantine

Melosul Manuscriselor Bizantului

 

Asociaţia Nectarie Protopsaltul în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române şi Fundaţia Calea Victoriei vă invită la conferinţa-eveniment: Melosul manuscriselor Bizanțului.

Conferinţa va fi susţinută de Conf. Univ. Nicolae Gheorghiță şi de muzicologul Costin Moisil, care ne vor vorbi despre patrimoniul muzical bizantin din manuscrisele Bibliotecii Academiei Române.

Aceasta conferinţă dă viaţă unor cântări care nu s-au mai auzit de sute de ani și astfel face cunoscută o parte din cultura românească din vremea lui Constantin Brâncoveanu sau Alexandru cel Bun.

Fragmentele alese din manuscrise vor fi interpretate de Grupul Nectarie Protopsaltul condus de Sabin Preda. Grupul are ca preocupare identificarea partiturilor valoroase și redarea acestora într-o formă cât mai apropiată de cea originală, ţinând seamă în egală măsură de cercetările muzicologice și liturgice moderne și de tradiţia orală vie.

Muzica manuscriselor medievale din Ţara Românească și Moldova mărturisește – ca și pictura, orfevrăria ori arhitectura – despre apartenenţa românilor la spaţiul cultural bizantin. Dar, spre deosebire de o miniatură, o ferecătură de carte sau o clădire, o piesă muzicală nu poate fi atinsă și nu poate fi admirată ore întregi din unghiuri diferite. Mai mult, ea există doar atâta vreme cât cineva o cântă și altcineva o ascultă. După ce s-a stins ultimul sunet, cântarea se odihnește între scoarţele manuscrisului până când un alt cântăreţ o face să trăiască din nou.

Temele abordate vor viza:

1. Spațiul cultural bizantin

2. Reconstituirea cântărilor vechi

3. Monodia și libertatea în muzică

Vom expune reproduceri la scară mărită ale unor pagini alese din manuscrisele de patrimoniu ale colecției Bibliotecii Academiei Române.

 

Programul conferinţelor este următorul:

Miercuri, 24 octombrie 2012, ora 17:00

Biblioteca Academiei Române, București
Calea Victoriei 125 (intrarea se poate face şi prin bd. Dacia)

 

 

Marți, 6 noiembrie 2012, ora 18:30

Fundația Calea Victoriei, București
Cafeneaua Dalles, Bld Nicolae Bălcescu nr. 18

 

Joi, 15 noiembrie 2012, ora 17:00

Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași

 

La aceste conferinţe intrarea este liberă.

Principalul partener media al proiectului „Melosul Manuscriselor Bizanțului” este Radio România Cultural.

Conferinţa face parte din proiectul „Valorizarea patrimoniului muzical bizantin din manuscrisele Bibliotecii Academiei Române. Cercetare, dezbatere, mediatizare”, proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.